Ga naar de inhoud
All posts

Hoe groen is mijn groene stroom?

08/09/2021

Hier zijn twee vragen die we geregeld krijgen van onze klanten: hoe duurzaam is de stroom die we aankopen via een groen energiecontract? En telt een groen energiecontract wel mee om mijn carbon footprint te kunnen verlagen?

Wat is een groen energiecontract?

Eerst en vooral een waarschuwing: energieproducenten kunnen hun “grijze stroom” groenwassen door heel goedkoop “garanties van oorsprong” aan te kopen in het buitenland. Vervolgens mogen ze op hun grijze stroom een groene sticker plakken, en via een groen energiecontract doorverkopen aan hun klanten. De klanten denken meestal dat zij echt groene elektriciteit aankopen (wat dus niet het geval is).

Dit werkt zo: wie een contract voor groene energie afsluit, koopt zogenaamde garanties van oorsprong (GVO’s). GVO’s zijn unieke herkomstbewijzen van elektriciteit (trouwens niet te verwarren met groenestroomcertificaten). Elke Europese elektriciteitsproduct ontvangt één GVO voor één megawattuur groene energie die hij opwekt. Deze garantiebewijzen mogen worden doorverkocht op de Europese markt. En dat gebeurt op massale schaal.

Hét schoolvoorbeeld is de groene stroom uit IJsland en Noorwegen. Daar is veel waterkracht- en geothermische energie ter beschikking. De IJslandse en Noorse energieproducenten verkopen hun groene GVO’s door op de Europese markt, en wassen zodoende hun energie grijs. Belgische energieproducenten kopen de GVO’s uit IJsland en Noorwegen, en wassen daarmee hun eigen energieproductie groen. De GVO’s zijn spotgoedkoop: voor enkele euro’s per jaar kan een Belgisch gezin haar energie “vergroenen”.

Het probleem is dus dat binnen dit GVO-systeem de Belgische energieproducenten spotgoedkope groene stickers kleven op hun grijze stroom. Meer dan de helft van de aangekochte groene stroom in Vlaanderen komt uit binnenlandse grijze bronnen, maar krijgt toch een groene sticker dankzij de garanties van oorsprong uit het buitenland. En die lage prijzen helpen investeringen in onze binnenlandse klimaattransitie natuurlijk geen stap verder.

Heeft mijn aankoopkeuze dan geen enkele klimaatinvloed?

Natuurlijk wel. Wie, bijvoorbeeld, groene energie aankoopt bij een lokale groene energiecoöperatie, helpt (dikwijls) zichzelf aan een lagere energierekening en brengt de totale CO2-uitstoot een beetje naar omlaag. Je maakt de invloed van de duurzame energiesector weer een beetje groter, de macht van de fossiele industrie een beetje kleiner en je zorgt ervoor dat de prijs van duurzame energie een beetje concurrerender wordt. Zo stijgt de kans dat anderen je voorbeeld volgen weer een beetje.

En vele kleintjes maken een grote. Wie groene stroom inkoopt afkomstig van lokale bronnen, ondersteunt wel degelijk de transitie naar een duurzamere investeringsmix.

Benieuwd naar de binnenlandse investeringsmix van jouw leverancier? Kijk even op https://mijngroenestroom.be/#ranking .

Beïnvloedt mijn aankoopkeuze mijn carbon footprint?

Bij het opmaken van een carbon footprint wordt standaard gerekend met de gemiddelde Belgische elektriciteitsmix. Dit is nu eenmaal wat fysisch gezien uit ons stopcontact komt. Er geldt een standaard strenge benadering dus. De ISO 14064 norm stelt letterlijk: “Emissions from imported electricity consumed by the organization shall be quantified by the organization using the location-based approach by applying the emission factor that best characterizes  the pertinent grid, i.e. dedicated transmission line, national grid-average emission factor.”

Gelukkig laat de ISO 14064 norm één uitzondering toe, om de keuze voor lokale groene investeringen toch te honoreren: “When using contractual instruments in the procurement of its electricity, an organization may use [adjusted emission factors using] the market-based approach, provided the electricity is produced within the country and renewable energy certificates are documented and reported separately [in the footprint report].”

Dus ja hoor, een aankoopkeuze voor binnenlandse groene stroom zal je carbon footprint effectief verlagen. Voorwaarde is natuurlijk dat de groene stroom afkomstig van binnenlandse duurzame bronnen, en dat daarvoor bewijsstukken worden bijgeleverd. GVO’s uit het buitenland tellen niet mee.

Conclusie? Let op voor sjoemelstroom in jouw groene stroomcontract. Maar dat betekent niet dat jouw aankoopkeuze geen enkele invloed heeft op het klimaat. Gebruik gewoon je gezond verstand: het co financieren van een binnenlandse groene energiecoöperatie geeft de klimaattransitie wel degelijk een duwtje in de rug!